Boekentips

Leiding nemen over je eigen leven. Wie wil dat nu niet? In dit boek worden 10 tips gegeven waarmee jij jouw persoonlijk leiderschap kunt ontwikkelen. Via bewezen theorieën en inspirerende voorbeelden ontvang je waardevolle tips en aanwijzingen, waarmee jij je voordeel kunt doen in je werkende leven én je privé-leven.

Hieronder een aantal tips dat in het boek aan bod komt:

• Ontwikkelen van je innerlijk kracht
• Maken van bewuste keuzes
• Verantwoordelijkheid nemen
• Focussen op wat belangrijk is
• Tijd nemen voor stilte en reflectie

"Theatermaker en regisseur Berthold Gunster (1959) startte in 1996 met Ja-maar® en is de grondlegger van het omdenken. Over zijn gedachtegoed schreef hij inmiddels verschillende bestsellers. Met zijn organisatie Ja-maar® geeft hij trainingen, seminars en workshops aan bedrijven en particulieren.
Kern van de filosofie van Berthold Gunster is mensen te leren ‘omdenken’. Dat is een manier van denken waarbij je kijkt naar wat er is, en niet naar wat er zou móeten zijn. Hiermee maak je de omslag van ‘ja-maar’- gedrag naar ‘ja-en’-gedrag.

Dit praktische boekje laat in een notendop zien wat omdenken betekent en hoe je dat doet. Om in te bladeren, te grazen, ideeën op te doen, op het verkeerde been gezet te worden en vooral om je eigen creatieve vermogens te prikkelen. Kortom, om te kijken, denken en – vooral – creëren.

In "Waarom zeggen we niet wat we vinden?' legt Jan Hille Noordhof uit hoe we een open en veilige bedrijfscultuur kunnen creëren. Organisaties met een open cultuur zijn de winnaars van de toekomst. Niet alleen is het cruciaal voor een wendbare organisatie, maar je voelt je ook meer betrokken als jouw mening telt. Toch houden we vaak onze mond. Hoe komt dat?
Op veel werkplekken voelt het niet veilig om te zeggen wat je vindt. De cultuur schrijft impliciet voor misstanden vooral niet te melden, of je wordt helemaal niet uitgenodigd om mee te denken. Maar ook wijzelf dragen bij aan de zwijgcultuur. We weten niet hoe we zaken moeten aankaarten of zijn bang buitengesloten te worden.
Aan de hand van een eenvoudig model belicht Jan Hille Noordhof de vier aspecten die bepalen of we ons uitspreken: macht, cultuur, vaardigheden en psychologie. Hij geeft praktische tips en technieken waarmee je ook in jouw bedrijf kunt werken aan een open cultuur. Want als medewerkers kunnen zeggen wat ze vinden, komen innovaties en verbeteringen sneller tot stand en wordt het werk veel leuker.

'Het seniorenbrein' van André Aleman vertelt volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten wat er in ons hoofd gebeurt als we ouder worden. We maken ons allemaal wel eens zorgen over ons geheugen en ons verstand, zeker als we de vijftig gepasseerd zijn. De achteruitgang van het menselijk brein begint al vroeg maar is minder erg dan we soms denken. Sterker nog: een ouder brein is stressbestendiger en kan beter omgaan met complexe situaties dan een jong brein. "Het seniorenbrein' laat zien welke veranderingen je kunt verwachten en waarom, hoe je de voortekenen van alzheimer kunt herkennen, en hoe je zelf van alles kunt doen om je hersenen scherp en gezond te houden.

Van populair weblog naar New York Times-bestseller: dit is hét boek voor zelfhulphaters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo'n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij een fuck om geeft, en dus ook waar je geen fuck om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend.
‘Mark Manson schreef het belangrijkste boek van het jaar. De edele kunst van Nog Giving a F*ck is precies wat we nu nodig hebben in de wereld.’
Jelmer de Boer, auteur van eet taart, krijg een sixpack

Gawdats centrale idee is verre van nieuw. Zijn belangrijkste formule -- die hij met algoritmes berekende -- luidt: jouw verwachtingen van een situatie bepalen je gedachten over die situatie, en dus je geluk. Lagere verwachtingen leiden dus tot minder negatieve oordelen en daarom tot minder ongeluk.

De logica van geluk van Mo Gawdat is een praktisch zelfhulpboek met een overzichtelijke boodschap, handige opdrachten en tips, en bovendien aansprekende verhalen. Daar draait het om: gelukkiger worden met praktische tips die passen bij de autoriteit van de technologische maakbaarheid.