"Me-time!"

Gepubliceerd op 4 september 2020 om 12:31

Me-time (tijd voor jezelf) is belangrijk zowel fysiek als mentaal.

Veel van mijn klanten vinden het moeilijk om tijd voor zichzelf te nemen. Hier volgen drie veel genoemde ‘beren op de weg’ en mijn tips om daar mee om te gaan.

De drie meest genoemde redenen waarom er geen ruimte wordt gecreëerd voor me-time:

  1. Men heeft geen tijd
  2. Men voelt zich schuldig
  3. Men weet niet wat te doen

Deze redenen zijn vaak beren op de weg en hier volgen de tips hoe je ermee om kan gaan:

 

Ik heb geen tijd om iets voor mezelf te doen!

Zoals bij het volgende punt nader toegelicht, is me-time geen luxe. Je moet me-time net zo serieus nemen als bijvoorbeeld gezond eten. Als je het gevoel hebt dat je er geen tijd voor hebt dan helpt goed timemanagement.

  1. Plan me-time in je agenda. Neem daarvoor het liefst een vast dagdeel per week
  2. Vermijd perfectionisme in bijvoorbeeld je werk of het huishouden want er zijn echt dingen belangrijker.
  3. Doe één ding tegelijk. Zo helpt het echt als je je telefoon een paar uurtjes uitzet.

 

Ik voel me schuldig als ik iets leuks voor mezelf doe!

Burn-out is beroepsziekte nummer 1. Me-time is belangrijk om deze beroepsziekte te voorkomen. Het zorgt voor tegengif tegen stress, overspannenheid en burn-out.

Op de site van thuisarts staan de herstelfases genoemd tegen overspannenheid. In de eerste fase is, naast het goed voor je lichaam zorgen (eten, bewegen en slapen), ontspanning (me-time) belangrijk. Enkele genoemde activiteiten zijn: luisteren naar muziek; een boek lezen of een andere hobby; een wandeling maken in de natuur; sporten; laten masseren; de tijd nemen om rustig te eten of bijvoorbeeld een kop thee te drinken.

Me-time zorgt er niet alleen voor dat je niet ziek wordt, maar zorgt er bovendien voor dat je je fitter voelt, dat je beter tegen tegenslagen kunt, dat je vrolijker bent, meer oplossingen ziet, positiever naar de toekomst kijkt en gelukkiger bent. Onder de indruk? Hier is het wetenschappelijk bewijs:

Dr. Barbara Fredrickson, Professor of Psychology aan de University of North Carolina heeft het belang van positieve emoties wetenschappelijk aangetoond. In haar Broaden and Build theorie laat ze zien dat je door me-time -waarin je positieve emoties ervaart- gezonder wordt, zowel fysiek als mentaal.
Bewezen is de toename van het immuun systeem, verbetering van de weerstand tegen virussen, verbetering van de veerkracht om met tegenslagen om te gaan, afname van stress reacties, verlaging cholesterol gehalte en zelfs een langer leven. De mentale gevolgen komen daar nog eens bij en zijn ook groots: een toename van intuïtie, creativiteit, reikwijdte van de aandacht, lange termijn perspectief, verbeterde cognitieve vermogens, flexibiliteit, snelheid en nauwkeurigheid.

De conclusie is dat me-time geen luxe is, maar een noodzaak om gezond te blijven.

 

Ik weet niet wat ik leuk vind!

Me-time vul je met leuke activiteiten en bezigheden. Soms zijn we helemaal kwijtgeraakt wat ons inspireert. We zijn zo opgeslurpt door alle dingen die moeten dat we niet meer weten wat we leuk vinden. Hoe kun je weer te weten komen wat je leuk vindt?

  • Denk eens terug aan je kindertijd en de dingen die je toen leuk vond om te doen. Misschien geeft dat ideeën.
  • Ga iets nieuws doen. Als je iets nieuws leert heb je meer kans dat je flow ervaart. Ga bijvoorbeeld een nieuwe taal leren, leren koken of schaatsen. Als je steeds hetzelfde blijft doen, en er geen flow bij ervaart, zal dat zo blijven.
  • En, als je er dan nog niet uitkomt, dan kan een coach je helpen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.