We piekeren allemaal wel eens. Als we piekeren herhalen dezelfde gedachten zich onophoudelijk. We vragen ons af waarom iets gebeurd is, hoe we iets moeten doen of wat er had kunnen gebeuren als…....Piekeren heeft veel negatieve consequenties.
Om piekeren te kunnen stoppen moet aan drie voorwaarden worden voldaan:
- Je moet ervan overtuigd zijn dat het piekeren niet zinvol is.
- Behalve dat het nut ontbreekt, moet je ook inzien dat het schadelijk is voor je.
- Je moet weten hoe je het kunt stoppen
Piekeren is niet zinvol
Met piekeren proberen we onze gedachten te ordenen met het doel iets duidelijk te krijgen. Dat lijkt rationeel en zinvol. De veronderstelling is namelijk dat je door hard nadenken antwoorden vindt op belangrijke vragen, bijvoorbeeld op de vraag “Waarom ben ik zo ongelukkig?” of “Wat bedoelde hij nu echt met die opmerking?”. Het verschil tussen nadenken en piekeren zit echter in de herhaling van dezelfde gedachten. Bij piekeren denk je in kringetjes en daar schiet je niks mee op.
Piekeren is schadelijk
Piekeren kost energie, zowel mentaal als lichamelijk. Je kunt er slecht van slapen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat piekeren leidt tot moeheid en uitputting, je wordt er verdrietig(er) van, je gaat negatiever denken, je oplossingsvaardigheden dalen, je motivatie wordt langzaam minder en het verstoort je concentratie en initiatief. Piekeren maakt je ongelukkig.
Piekeren stoppen
Er zijn 5 technieken om het piekeren te stoppen:
1. Zoek afleiding
Ga iets leuks doen. Lees een leuk boek, bekijk een grappige video, bel een vriend, ga tennissen of in de tuin werken. Neem de hond mee voor een wandeling. Het lijkt misschien een korte termijn oplossing, dat blijkt het niet te zijn. Door even afstand te nemen van je eigen beslommeringen, blijkt even later dat het allemaal niet zo belangrijk is. Even later heb je je prioriteiten weer duidelijker. Even afstand nemen geeft je meer creativiteit in het vinden van oplossingen.
2. Zeg “Stop!”
Bij deze techniek, zeg of denk je “Stop!” tegen jezelf, als je weer eens bezig bent met gepieker. Je gaat bewust aan iets anders denken. Dit vereist mentale controle. “Wilskracht”. Het helpt als je iets “klaar hebt liggen” waar je graag aan denkt. Het kunnen dingen zijn als een leuk liedje, het goede schoolrapport van je dochter, de nieuwe vriendschap of de puppy.
3. Reserveer een half uur pieker-tijd
Reserveer 30 minuten per dag, waarop je mag piekeren. Als tussendoor het piekeren begint, dan kun je rustig tegen jezelf zeggen dat het nu niet hoeft omdat je er tijd voor hebt gereserveerd. Als het pieker half uurtje is aangebroken blijkt het vaak al niet echt meer zo belangrijk.
4. Praat erover
De vierde techniek is om over je zorgen te praten met een objectief en sympathiek persoon. Het mag niet iemand zijn die een beetje meegaat doen en je zorgen gaat verergeren. Daar schiet je niks mee op. Nee, het moet iemand zijn die objectief en rationeel meedenkt over oplossingen.
5. Schrijf je zorgen op
De laatste techniek is om je zorgen op te schrijven. Dat mag in een schriftje wat je hier speciaal voor aanschaft, een stuk papier of op de computer. Schrijven zorgt ervoor dat je je gedachten structureert en verwerkt. Door je gedachten op papier te zetten, kun je je hoofd weer leeg maken en hoef je het niet te onthouden. Dat geeft rust.
Reactie plaatsen
Reacties