Oplossingsgericht – Probleemgericht

Gepubliceerd op 2 september 2019 om 12:33

Oplossingsgericht denken is het tegenovergestelde van probleemgericht denken. De meeste mensen zullen beweren dat ze oplossingsgericht denken. Iedereen wil toch een oplossing voor zijn probleem? Niemand zit te wachten op nog meer problemen. Toch wordt er vaak niet oplossingsgericht gedacht. Wij zijn juist echte probleemgerichte denkers. We denken dat we eerst het probleem binnenstebuiten moeten keren en de oorzaak van het probleem opsporen en analyseren, alvorens we tot een oplossing kunnen komen.

Die gedachte is er niet voor niets. Het is vaak een productieve methode. Denk bijvoorbeeld aan een medisch probleem. Dat kan alleen worden opgelost als we weten wat er mankeert. Of denk aan een probleem met je laptop. Het is handig om te weten wat er aan de hand is. Blijkt de accu leeg, dan weet je dat je alleen de stekker even in het stopcontact hoeft te stoppen. Heel handig dus, zo’n probleemanalyse.

Soms is er echter geen verband tussen de oorzaak en de oplossing. Of brengt een mogelijk verband ons niet bij de oplossing.
Bij oplossingsgericht denken wordt van het probleem rechtstreeks naar de oplossing toe gewerkt in plaats van naar de oorzaak te kijken. Zonder oorzaken te kennen en zonder problemen uitgebreid te analyseren zijn oplossingen mogelijk.

Oplossingsgericht Probleemgericht
Praten over Wat gaat goed? - Wat werkt? - Wat kan anders? - Wat is het doel? - Wat kan wel? Wat gaat fout? - Wiens fout is het? - Wat is de oorzaak? - Wat kan niet?
Focus De toekomst - Doen - Hoe? Het verleden - Denken - Waarom?
Reactie op suggesties Ja,…en - Middelen - Capaciteiten Ja,… maar - Gebreken - Tekortkomingen
Gevoel Geïnspireerd - Enthousiast - Veel energie Gefrustreerd, verdedigend - Aarzelend - Weinig energie
Resultaat Actie en verandering Geen actie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.